L’Associació El Baluard, centre d’estudis històric i fets d’armes de Girona, esta formada per un grup de mes de cent socis, regits per una Junta directiva, que fa vint-i-vuit anys desenvolupa activitats relacionades amb el col·leccionisme de miniatures històriques, investigació de fets d’armes, publicació d’estudis sobre uniformologia, … La suma de criteris i capacitat dels seus socis i col·laboradors fa que la presència i prestigi de l’Associació en el món dels col·leccionistes de soldats de plom en les seves diferents modalitats sigui en aquests moments molt important. Les diferents especialitzacions dels seus associats (sèries, formacions, diorames, retallables, figures individuals, …) ocupen pràcticament la totalitat de possibilitats del col·leccionisme militar.

Anualment, i coincidint amb les Fires i Festes de Girona (final d’octubre i principis de novembre) El Baluard organitza l’Exposició–Concurs ‘Soldat de Plom’, que s’ha convertit en una manifestació tradicional, aquest any 2023 arribarem a la XLIII edició de l’Exposició i al XXVIII Concurs internacional. En aquesta Exposició – Concurs participen col·leccionistes de tot l’estat Espanyol, França, Itàlia, resta d’Europa i altres països. En l’última edició van participar un total de tres-cents set expositors i catorze associacions.

Al llarg de l’any, els associats participen habitualment en diferents mostres i concursos que es celebren a Espanya, Europa i Estats Units. Durant aquest últim any, els nostres concursants i expositors han obtingut diferents premis i ha augmentat la presència, prestigi i reconeixement de l’Associació en els principals concursos d’Europa i USA.

Per encàrrec d’estaments oficials, El Baluard, ha organitzat mostres de miniatures històriques; amb motiu de la celebració del dia de les Forces Armades, en el Castell de Sant Ferran, a Figueres; i recentment en el Palau del Govern Militar de Barcelona. Exposicions molt importants que van ser visitades per milers de persones. Cada any hem modelat una figura commemorativa relacionada amb les diferents etapes històriques viscudes en la nostra ciutat: Època romana, medieval i napoleònica.